Venstre og Uagtsom Voldtægt

For snart et år siden var det SF, der her og her ønskede straf for uagtsom voldtægt. Nu er det så Venstres ligestillingsminister Eva Kjer Hansen, der er ude med den samme tåbelige idé på baggrund af en meningsmåling på kun 1000 personer. I Søndagsavisen står der:

Justitsminister Lene Espersen (K) er ikke begejstret for tanken, som i praksis vil betyde, at en gerningsmand i en voldtægtssag ikke kan slippe ustraffet, fordi han ’ikke troede, kvinden mente det, da hun sagde nej’.

”Det er et klart signal om, at gerningsmanden ikke bare skal kunne slippe af sted med et overgreb”, siger social- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).

Problemet med Eva Kjers og i særdeleshed journalistens opstilling af tingene er, at de allerede har udråbt manden til at være en gerningsmand inden det overhovedet er afgjort, om der er begået en forbrydelse.

Hvis ikke kvinden har givet tilstrækkeligt udtryk for at ”samværet” er imod hendes vilje, til at manden burde vide at hun mener det, så kan der dårligt være tale om en forbrydelse. Hvis man indfører uagtsom voldtægt, så kan manden ikke vide, at han er ved at begå en forbrydelse, og han kan slet ikke have forudset at det skulle være tilfældet. Hvad er så formålet med at straffe? Det er i forvejen ikke en acceptabel undskyldning at være dum, da man stadig kan straffes hvis domstolen mener manden burde have opfattet kvindens signal – det er altså ikke det forslaget handler om.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Vagn Greve kan slet ikke se nogen indvendinger imod forslaget, som efter hans mening forhindrer at kvinden udstilles som løgner, når nu forbryderen nu kan straffes. Jeg synes det er bekymrende at en professor i strafferet også dømmer mændende som forbryedere på forhåne, og så kan han ikke engang se at kvinden rent faktisk kunne ske at være en løgner – det er set!

I realiteten lægges bevisbyrden over på manden, da det næsten er nok til en dom at kvinden abre anmelder en voldtægt. Omvendt bevisbyrde er efter min mening ikke noget der hører hjemme i en retssamfund, men det kan godt være man ser anderledes på det når man er professor ved Københavns Universitet.

Jeg fandt tidligere et videoklip om hvad konsekvenserne af sådan en lov kunne være (den er ret morsom).

Heldigvis har justitsminister Lene Espersen lidt mere forståelse for problemet når ”ikke er begejstret” for forslaget.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.