Sejlende atomkraftværker

Russerne har fået en god idé. De har planlagt at bygge et sejlende miniatomkraftværk, der skal forankres ud for byen Severodvinsk i det nordlige Rusland. Kraftværket skal kunne forsyne ca 200.000 indbyggere med billig strøm, alternativt skal den kunne afsalte 240.000 kubikmeter vand hver dag. En af fordelene er at hver 12. år, når reaktorerne skal renoveres, så kan hele kraftværket bare sejles hjem, hvor arbejdet kan gøres i sikkerhed.

Hvorvidt prisen på $200.000 er realistisk er lidt ligegyldigt, for perspektiverne i konceptet er ganske store. Ideen er som sådan ikke ny. Hangarskibe og ubåde har i mange år haft mindre atomreaktorer installeret med god success. Den kommercielle skibsfart har også syslet lidt med ideen om atomdrevne fragskibe. Nogen taler endda om rentable miniatomkraftværker, der kan være i en stor garage. Det kan godt være at man ikke skal lave atomreaktorer i folks garager, men ideen om bygge kraftværker på skibe er bestemt ikke urealistisk.

Et af de største problemer er, at produktionen af atombrændsel er den samme, som man bruger til atomvåben. Det er derfor, at man ikke er speciel nervøs for Irans atomkraftværker, men mere for deres fabrikker til produktion af brændslet. Problemet kunne fint løses ved at eksemplevis amerikanerne med deres atomindustri, havde et værft til de sejlende atomkraftværker. Kraftværkerne kunne forankres ud for Afrikas kyst, hvor de så kan levere strøm til de fattige lande. Når kraftværket skal serviceres, så skifter man det bare ud med et andet kraftværk, og sejler det gamle hjem til USA til eftersyn.

Skulle det ske, at der er bliver uro i landet, så er det en smal sag at sejle kraftværket væk, så det hverken bliver ødelagt eller falder i de forkerte hænder. Kraftværkerne vil være immune overfor jordskælv, og ligger kraftværket væk fra kysten, vil sunamier heller ikke være noget problem.

Den helt store fordel vil være, at man overalt i verden vil kunne tilpasse energiproduktionen uden ret store omkostninger. Bliver der strømmangel i et område, vil man kunne sejle endnu et kraftværk derhen. Bygges der et nyt stort kraftværk på landjorden, vil man kunne flytte de små kraftværker andre steder hen, hvor de kan gøre mere gavn. Efterhånden som det nye kraftværk ikke kan følge med mere, vil man igen kunne supplere med de her små mobile kraftværker.

Når det sejlende kraftværker er udtjent, og skal rives ned, så bliver der ikke nogen plet på landjorden, som skal ligge øde i 50 år. Krafværket sejles simpelthen tilbage til værftet, som kan opbevare skibet indtil det kan hugges helt op. Genialt.

1 Comment

  1. I La Hague i Normandiet har Frankrig et kæmpe anlæg til genbrug af atomaffald. Genanvendelse af brugt atombændsel er ikke let, og i USA er det helt forbudt fordi tidligere tiders forsøg på genanvendelse har resulteret i meget radiaktivt forurening i forbi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.