Flere fattige eller flere rige

Endnu en gang har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd været på banen med en opgørelse af fattigdommen i Danmark. Politiken og DR Online reciterer lydigt opgørelsen, med lidt ekstra krydderi i form af førtidspensionist med åbenlyse økonomiske problemer.

Hun er en af de stadigt flere danskere, der sidder fast i fattigdom. I 1997 havde 28.000 personer været fattige i mere end tre år. I 2004 var gruppen vokset til 46.000. En stigning på mere end 60 procent. Og af dem er 12.500 børn.

Hvis Politiken har gengivet førtidspensionistens problemer korrekt, så er hun efter min bedste overbevisning et oplagt emne til hjælp. Det ændrer bare ikke på at opgørelsen er noget volapyk.

Uriaposten angribes det, at opgørelsen kun ser på den periode hvor arbejdsløsheden toppede, uden at se på de efterfølgende år, hvor arbejdsløsheden er historisk lav. At afgrænse undersøgelsen til perioden, hvor situationen er værst er på alle måder kritisabelt. At Politiken og DR gengiver det som om at det står slemt til lige nu er simpelthen dårlig journalistik. Det er måske god kampagnejournalistisk venstrefløjen, men det synes jeg ikke er et godt journalistisk kriterium.

Undersøgelsen er også angribelig fordi den baserer sig på relativ fattigdom. I en tidligere post tog jeg også fat på den relative fattigdom, som er defineret ved at man stiller alle danskere op på en række efter indkomst, og så er alle, der tjener under halvdelen af den midterste person i rækken, er fattig. Men hvad sker der når alle i samfundet bliver rigere, men at stigningen er størst for dem, der tjener mest i forvejen? Så bliver fattigdomsgrænsen lige pludselige også højere, og flere vil falde ind under den.

Situationen er altså at alle er blevet rigere, samtidig med der er kommet flere fattige – i statistikkerne altså. Det minder mig om nogle visdomsord: Statistics don’t lie, but liars do statistics!

Opdatering: Den er ikke kun gal i Danmark med den relative fattigdom. Der man på i EU, hvor den relative fattigdomsgrænse er 60 % af medianindkomsten, og ikke kun halvdelen som i Danmark. Her opgives det at en ud af seks europæere er under fattigdomsgrænsen. Rygmarvsreaktionen er selvfølgelig at kalde på mere EU:

“Recent reforms to make national systems more fiscally and socially sustainable are encouraging, but there are still big challenges ahead,” said EU Social Affairs Commissioner Vladimir Spidla.
(…)
“But through mutual learning and by stimulating countries to set common goals, Europe can bring a real added value to national efforts to reinforce social cohesion,” said Spidla.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.