Folketinget har talt, Bastiat har tabt

Nyt marked for el-installatører er netop blevet skabt, efter folketinget har påbudt en gennemgang af el-installationerne ved hussalg.

Flere hundrede millioner i ekstra omsætning kan blive resultatet for landets el-installatører, efter at Folketinget netop har revideret lovgivningen om huseftersyn.
Det bliver nemlig obligatorisk at få el-installationerne gennemgået af et autoriseret el-firma, når en boligkøber vælger at tegne ejerskifteforsikring. Og det gør to ud af tre boligkøbere svarende til et gennemsnit over tid på 40.000 årlige eftersyn, vurderer brancheorganisationen Tekniq med 3.000 el- og vvs-installatører som medlemmer.

Der er tale om ikke mindre end lovligt tyveri, hvor el-installatørerne med loven i hånden kan plyndre husejerne. Omkostningerne ved sådan et tvunget eftersyn går direkte fra de penge, husejerne kunne bruge på de forbedringer de selv ønsker at gøre.

Allerede i 1850 skrev Frederic Batiat hans berømte essay om Det det synlige og usynlige. Her beskriver han hvordan det er let, at se glarmesterens fortjeneste når bagerens rude smadres, men man ser ikke alle de ting bageren ville kunne bruge sine penge på, hvis han ikke skulle reparere sin rude i stedet. I de 161 år, der er gået siden det udkom, er det åbenbart ikke nået til Danmark endnu.

Det bliver ikke bedre af den hånlige begrundelse, der gives for at tvinge forbrugerne til at betale for noget de ikke har brug for.

– Eftersyn er en fordel for forbrugerene, fordi de får sikkerhed for mod brand og stød.

At beslutte om man har brug for et el-eftersyn er ikke just rocket-science. Hvad værre er, så er det slet ikke nødvendigt med lovgivning. Hvis en el-gennemgang er effektiv til at forhindre brand, så ville det hurtigt blive et krav fra forsikringsselskaberne med sådan en gennemgang, når man vil tegne forsikring? Det er åbenbart ikke tilfældet.

Stød skulle heller ikke være noget problem. Hvem kan lide at få stød? Hvis elsystemet giver beboerne stød, så skulle man tro folk vil gøre noget ved det. Oplyser sælger ikke om det til køberen af huset, så burde det være rigeligt at føre sag på alligevel.

Tillykke til el-installatørernes branceorganisation med et succesfuldt lovarbejde. Men lad være med at håne os ved, at sige det er for vores egen skyld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.