Send lejesoldater til Darfur

Den anden dag fandt jeg en artikel af Michael I. Krauss, professor of law på George Mason University School of Law og J. Peter Pham, fra James Madison University. Uanset hvad man mener om indholdet, så kvalificerer ideen i artiklen sig som kættersk – og derfor vil jeg prøve at gengive og bygge lidt videre på den her. Ideen går ud på at FN eller NATO hyrer professionelle lejesoldater til at beskytte flygtningelejrene i Darfur regionen i Sudan

Det skulle ikke være nødvendigt at gå i dybden omkring situationen i Darfur, udover det UNICEF skriver om situationen. Situationen ser ikke ud til at blive bedre, da den regeringsstøttede Janjaweed milits udfører angreb kun få kilometer fra flygtningelejrene og FN udsendingen Jan Egeland udsendte et nødråb i dag.

Den danske opposition foreslår ligefrem at sende de danske styrker i Irak til Darfur i stedet for. Selv Per Stig Møller giver udtryk for at en dansk mission til Darfur kan komme på tale, men afventer en beslutning i FN. NATO vil ligeledes have en henvendelse fra FN først, men Rusland og Kina ønsker det er afrikanske lande, der skal løse opgaven, hvilket de tydeligvis ikke kan. For det ikke skal være løgn, så er Frankrig betænkelig ved at involverer NATO i et afrikansk land.

Situationen i Darfur er tydeligvis helt hen i vejret. FN er lammet, NATO landene har allerede mange jern i ilden og de afrikanske fredsbevarende styrker kan ikke magte situationen.

Krauss og Pham foreslår derfor at hyre Private Military Companies (PMC), eller sagt på en anden måde, lejesoldater. PMC’er er af åbenlyse årsager ikke de mest åbenmundede virksomheder, og derfor er det naturligt, at det er skrækhistorierne, der ligges vægt på. Sagen er bare den, at firmaerne fungerede aldeles glimrende i både på Balkan og i Irak.

FN kunne passende hyre firmaer som DynCorp til, at beskytte flygtningelejrene i Darfur. FN er endda stedet hvor lejesoldaterne vil kunne få en officiel status, så de ikke kan betragtes som illegale kombattanter. Lad FN systemet få mulighed for at gøre sig fri af medlemslandenes tilbageholdenhed med at sende deres egne soldater ud i verden. Utallige gange har medlemmerne af FN haft et fælles ønske om at sende fredsstyrker et bestemt sted hen, men når man skal finde ud af hvem der skal gøre det beskidte arbejde, har ingen meldt sig på banen.

Det er ikke for sjovt at lande som Frankrig og Spanien har oprettet Fremmedlegioner. Legionen kan sende ud for at gøre det beskidte arbejde, og skulle der være tab, så er det alligevel ikke en rigtig franskmand. Pengene til lejesoldaterne tror jeg ikke vil være svære at finde; det er mandskabet, der er problemet, og lejesoldater er løsningen.

2 Comments

  1. Nu skal denne blog leve op til sit navn, for i dansk politik er det bestemt kætterisk at undsige FN, men nu er det vist ved at være på tide. FN’s menneskerettighedsråd består blandt andet af Kina, Cuba og Saudi-Arabien, og det svarer om noget til at sætte

  2. Kamal Qureshi fra SF havde en rigtig god historie i Politiken tidligere på måneden, hvor han taler for at Danmark skal have en aktiv udenrigspolitik, som også skal kunne bruge militær magt.Jeg vil gerne vil være med til at bevæge venstrefløjen. Jeg tror,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.