Danskerne ønsker øget u-landsbistand – eller gør vi?

“Politikernes holdning til bistandshjælp spiller ind på, hvor vælgerne vil sætte deres kryds, ” fortælles der om en undersøgelse analysebureauet Zapera har lavet for fem danske udviklingsorganisationer.

Et klart flertal af vælgerne, 57 procent, erklærer sig enige i, at Danmark har råd til at bruge flere penge på både velfærd hjemme og u-landshjælp ude, mens 46 procent ønsker, at en kommende regering fører u-landshjælpen tilbage til én procent af bruttonationalindkomsten (BNI) og derved ændrer VK-regeringens beslutning om at sænke den til 0,8 procent. Kun 34 procent erklærer sig uenige.

Sikke en røverhistorie over et bestilt analysearbejde!

Som man spørger, får man svar. Jeg er ikke et sekund i tvivl om spørgsmålene er udformet til at give ”det rigtige svar”. Alligevel kommer kun 57 % med det ønskede svar. Når det er sagt, så er der et helt andet problem, for folk mener ikke altid helt hvad de siger. Det klassiske eksempel er, at undersøgelser om folks villighed til at købe økologisk ikke rigtigt stemmer overens med indholdet af indkøbskurven. Spørgsmålet er om vi skal tro på hvad folk siger, eller hvad folk gør. Jeg kan bedst forholde mig til det folk rent faktisk gør.

Med hensyn til ulandsbistand, så er det så heldigt at hvis folk ønsker flere penge til ulandsbistand, så behøver de slet ikke gøre det gennem staten – de kan helt selv donere pengene. Hvis de 57 % ikke har doneret et beløb, som svarer til én procent af bruttonationalindkomsten så er de nogle hyklere. I virkeligheden ønsker de ikke at give penge til ulandsbistanden, de ønsker at alle andre skal give penge til ulandsbistanden.

For at gøre det hele lettere, så er her en lille hurtig liste over dem, der har betalt undersøgelsen:

Vil man give til nogle organisationer, hvor man nok får lidt mere for pengene, så er der også et par stykker af dem her:

Så kom ud af hullerne og doner nogle penge. Så behøver vi ikke bruge en masse tid og kræfter på at indkræve alle skattekronerne, for derefter at give dem til afrikanske diktatorer eller de samme organisationer, som man selv kan støtte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.